23. srp 2021.

Polugodišnji finansijski rezultat za 2021. godinu – ostvareni učinak

Danas slavimo naš najbolji polugodišnji rezultat u smislu prodaje i operativne dobiti u našoj 94-godišnjoj historiji.

Imali smo rekordnu prodaju u prvih šest mjeseci kojoj je doprinijela velika potražnja za našim električnim vozilima SUV i Recharge. Danas sa zadovoljstvom možemo informisati da ovaj naš učinak također pretvorio u izvanredan finansijski rezultat.


Da ukratko rezimiram našu prodaju u prvoj polovini godine: prodali smo 380 757 automobila širom svijeta. To je najbolji polugodišnji rezultat u našoj historiji. To je povećanje od 41% u poređenju s periodom pandemije iz 2020. godine, a kompanija je zabilježila i snažan rast od 12% u poređenju s prvih šest mjeseci 2019. godine što je relevantnije poređenje obzirom da nije bilo pandemije. Naš 12-mjesečni obim prodaje je oko 775 000 vozila, što je neznatno manje od cilja od 800 000 vozila koji smo postavili prije 10 godina.


Prodajom svih tih novih automobila ostvaren je prihod od 141 milijarde švedskih kruna, što je povećanje od 26,3%. Zbog bolje prodaje i prihoda ostvarena je i veća dobit, kojoj su dodatno doprinijeli troškovna učinkovitost i pozitivni rezultati naših povezanih društava. Operativna dobit od 13,2 milijarde švedskih kruna je najbolja ikada ostvarena na polugodištu finansijske godine. Operativna marža došla je na 9,4%.


Nije baš sve išlo u našu korist - globalna nestašica poluprovodnika bila je izazov u prvoj polovini godine. Ali prilagodili smo proizvodnju i promijenili prioritete u skladu s potražnjom kupaca u svim postrojenjima, što je značilo da smo mogli smanjiti uticaj nestašice na isporuku prema kupcima.


„Kompanija je nastavila da ostvaruje veliki rast uprkos nestašici poluprovodnika u cijeloj industriji, ali što je još važnije, pokazali smo da smo lider u trenutnoj transformaciji automobilske industrije,” rekao je Håkan Samuelsson, generalni direktor kompanije Volvo Cars.

„Operativna dobit od 13,2 milijarde švedskih kruna (SEK) je najbolji rezultat ikada zabilježen na polugodišnjem nivou u finansijskoj godini”

U prvom polugodištu smo preduzeli i dodatne korake ka našoj potpuno električnoj budućnosti. Recharge automobili sada čine četvrtinu ukupnog broja naših automobila što nas čini liderom među tradicionalnim proizvođačima vrhunksih vozila kada se radi o udjelu punjivih automobila u prodaji.


Na putu prema potpunoj elektrifikaciji, lansirali smo naš drugi potpuno električni model, Volvo C40 Recharge. Istovremeno, učvrstili smo svoju strategiju onlajn prodaje kako bismo odgovorili na promjene u ponašanju potrošača. Od sada će svi potpuno električni modeli biti dostupni isključivo putem stranice volvocars.com, a kupci mogu naručiti odakle žele, iz svog doma, iz Volvo studija ili zajedno sa zastupnikom. Sada radimo onlajn prodaju na nekoliko tržišta, s transparentnom i fleksibilnom ponudom za kupce, koja uključuje pakete usluga održavanja, popravki i osiguranja. Ponuda kompanije Volvo Care koja se tiče automobilske pretplate, Care bi Volvo, povećala se pet puta u prvih šest mjeseci i dostigla preko 10 000 ugovora.


Ključ transformacije naše kompanije je osigurati održive baterije. Stoga Volvo Cars planira udružiti snage s firmom Northvolt kao strateškim partnerom za zajednički razvoj i proizvodnju baterija sljedeće generacije.

Da bismo zadržali fokus na elektrifikaciji, izdvajamo naše operacije vezane za motore s unutrašnjim sagorijevanjem u novo društvo, Aurobay, gdje će Geeli Holding biti glavni dioničar. Putem društva Aurobay, Volvo Cars će ostvariti sinergiju i osigurati snabdijevanje konkurentnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem za svoje hibridne pogonske sisteme sve dok kompanija ne pređe na proizvodnju samo električnih vozila.


Naš odbor je u maju saopštio da vrši procjenu moguće inicijalne javne ponude na štokholmskoj berzi Nasdaq. Procjena i dalje traje.


Håkan Samuelsson je rekao: „Iza kompanije Volvo Cars je deset godina uspješne transformacije. Automobilska industrija se mijenja više nego ikad, a mi smo odlučni biti najbolji u tome.”

Dijeli