Akun kunnon ja suorituskyvyn hallinta

On olemassa käytäntöjä, joiden avulla voidaan ylläpitää ajoakun kuntoa ja suorituskykyä. Jotkin tilanteet voivat johtaa akun vaurioitumiseen, ja niitä on aina vältettävä.

Alhainen akun varaustaso ja tyhjä akku

Tärkeää

Ajoakku voi vaurioitua vakavasti, jos sitä ei ladata, kun akun varaustaso on 0 %. Auto kuluttaa vähän virtaa pysäköitynä. Siksi auton jättäminen alhaiseen varaustasoon ilman latausta voi johtaa akun tyhjentymiseen ja vaurioitumiseen. Jos akun varaustaso on alle 20 % pysäköitäessä, on suositeltavaa, että auto kytketään lataukseen mahdollisimman pian.

Korkea varaustaso

Tärkeää

Ajoakku voi vaurioitua, jos auton akun varaustaso pysyy pitkään erittäin korkeana.

Säännöllisessä latauksessa akun kulumista voidaan vähentää valitsemalla alhaisempi tavoitevaraustaso kuin 100 %. Lataa akku 100 %:iin vain, jos tarvitset täyden toimintamatkan seuraavaa matkaa varten.

Jos jätät auton kytkettynä lataukseen ilman välittömiä ajosuunnitelmia, valitse auton latausnäkymässä suositeltu akun varaustaso.

Latauskäytännöt

AC-lataus on suositeltava lataustapa jokapäiväiseen lataukseen. Tämä auttaa säilyttämään akun kunnon pitkällä aikavälillä. DC-lataus aiheuttaa enemmän kulumista.

Pitkäaikainen pysäköinti

Kun auto on pysäköitynä yli kuukauden ajan, suositellaan 40-60 prosentin varaustasoa. Käytä tai lataa autoa, jotta se saavuttaa suositellun tason.

Jos jätät auton seisomaan yli kolmeksi kuukaudeksi, on suositeltavaa pitää se kytkettynä lataukseen, mutta asettaa akun latausraja 50 prosenttiin. Tämä auttaa pitämään akun hyvässä kunnossa.

Tarkista säännöllisesti akun varaustaso ja se, että lataus toimii.

Pysäköinti kuumalla säällä

Tärkeää

Vältä auton altistamista äärimmäisille lämpötiloille. Vältä auton jättämistä pysäköitynä yli 24 tunniksi, jos lämpötila voi nousta 55 °C:een (131 °F).

Lämpimänä aikana suositellaan auton kytkemistä lataukseen pysäköinnin ajaksi. Korkeat lämpötilat vaurioittavat akkua erityisesti silloin, kun auto on pitkään alttiina kuumalle säälle. Auto voi aktiivisesti jäähdyttää akkua, kun se on pysäköitynä, mutta tämä kuluttaa sähköä. Kun palaat pysäköityyn autoosi, akun varaustaso voi olla huomattavasti alhaisempi kuin aiemmin. Jos auto on kytketty lataukseen, se voi jäähdyttää akkua ilman, että akun varaustaso laskee.

Kuumissa lämpötiloissa on suositeltavaa pysäköidä varjoisaan paikkaan. Voimakas auringonvalo yhdistettynä korkeisiin lämpötiloihin voi johtaa hyvin korkeisiin akun lämpötiloihin ja liialliseen jäähdytykseen.

Pysäköinti kylmällä säällä

Kun akku on kylmä, auto alentaa tilapäisesti akun suorituskykyä, kunnes se on lämmennyt. Auton ajaminen alennetun suorituskyvyn tilassa ei vahingoita akkua.

Kytke auto lataukseen ja aktivoi auton esilämmitys ennen matkaa, jotta vältät kylmän akun aiheuttaman tilapäisen suorituskyvyn heikkenemisen. Tämän jälkeen auto voi lämmittää akkua ilman, että se vaikuttaa suorituskykyyn ja toimintamatkaan.

Jos lämpötila on alle -30 °C (-22 °F), vältä auton pysäköintiä ilman latausta yli 24 tunnin ajaksi.