8. dec 2023.

Maksimalno povećajte domet svog električnog automobila tokom zime

Zagrijte bateriju unaprijed, provjerite pritisak u pneumaticima i pravilno podesite temperaturu u kabini – otkrijte naše nabolje savjete za efikasno korišćenje električnih automobila tokom zime.

Crveni Volvo automobil u vožnji po snježnom putu

Pogledajte naše savjete za efikasniju vožnju tokom zime.

Prvo skinite snijeg i sastružite led

Prije nego što krenete na put, uklonite snijeg i led sa automobila da biste izbjegli aerodinamički udar i sprečili uticaj dodatne težine na domet. Vožnja automobila prekrivenog debelim slojem snijega može da ometa vidljivost i svjetla i može da utiče na učinak u vožnji. Led i snijeg će se možda sporije topiti na električnom automobilu pošto nema toplote iz motora s unutrašnjim sagorijevanjem.


Zagrijte unaprijed automobil

Znamo da smo već rekli, ali ne škodi da ponovimo – ne zaboravite da unaprijed zagrijete svoj električni automobil. Topla baterija neće prolaziti kroz nepotreban postupak za postizanje najboljih uslova za rad koji troši energiju. Ako je moguće, uvijek parkirajte automobil u garažu koja se grije. To štedi energiju u poređenju sa parkiranjem napolju na hladnom.


Takođe, možete zagrijati automobil dok je još na punjenju. Za razliku od automobila sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, ne morate brinuti o emisijama kada grijete automobil u zatvorenom prostoru.

Kada zaustavite električni automobil, baterija je obično topla i u optimalnom stanju za primanje energije. Zato povežite svoj električni automobil direktno na stanicu za punjenje, prije nego što se previše ohladi.

Kada se automobil zagrije, baterija ne mora da troši dodatnu energiju za grijanje kabine. Ako je baterija topla, efikasno prima energiju koja se stvara vožnjom sa jednom papučicom kada krenete na put.


Pratite pritisak u pneumaticima

Osoba vozi Volvo automobil po snježnom putu

Funkcija Range Assistant električnog Volvo automobila vam pomaže da identifikujete uslove vožnje koji crpe energiju.

Po hladnijem vremenu pritisak u pneumaticima opada, što dovodi do većeg otpora na putu i veće potrošnje energije. Zato obavezno pratite pritisak u pneumaticima tokom zime da biste imali maksimalan domet vožnje.


Koristite grijače za sjedišta i upravljač

Ne morate uvijek zagrijati čitavu kabinu da biste napravili prijatno okruženje za vožnju po hladnom vremenu. Grijači sjedišta i upravljača su energetski efikasni i mogu da obezbijede prijatnu temperaturu bez grijanja čitave kabine.


Aktivirajte optimizaciju dometa

Na centralanom ekranu svog električnog Volvo automobila pronađite opciju „Range Assistant“. U njoj potražite funkciju „range optimisation“. Kada je uključite, podešavanja klimatizacije će se automatski postaviti na očuvanje energije i povećanje dometa električnog automobila. Imajte na umu da se ova funkcija automatski isključuje kada je baterija puna više od 50 procenata.


Vozite po utabanim i ravnim putevima

Pokušajte da izbjegnete neutabane puteve prekrivene snijegom da biste imali bolju energetsku efikasnost. Koristite funkciju Range Assistant svog električnog Volvo automobila da identifikujete uslove vožnje koji crpe energiju.


Vozite ravnomjerno i planirajte unaprijed

Održavajte ujednačenu brzinu i odlučite se za lagano kočenje umjesto naglih i žustrih zaustavljanja. To ne samo da povećava domet vožnje, već poboljšava bezbjednost saobraćaja u zimskim uslovima.


Pametno koristite režim sa jednom papučicom

Režim vožnje sa jednom papučicom sa svojim regenerativnim kočenjem je praktična funkcija koja štedi energiju u gradskog vožnji i vožnji pri manjim brzinama.


Međutim, u vožnji pri većim brzinama, na primjer na auto-putu, energetski je efikasnije voziti stalnom brzinom i smanjiti nepotrebna kočenja. Iako regenerativno kočenje može da vrati dio energije, uvijek se više energije potroši na ubrzanje do prethodne brzine.


Napunite automobil što je prije moguće

Kada zaustavite električni automobil, baterija je obično topla i u optimalnom stanju za primanje energije. Zato povežite svoj električni automobil direktno na stanicu za punjenje, prije nego što se previše ohladi.


Punite automobil kada god možete

Ako se zaustavite na odmorištu ili benzinskoj pumpi sa dostupnim mjestom za punjenje, uključite automobil čak i ako mu je nivo baterije dobar. To će vas pripremiti za nesmetano dalje putovanje i smanjiti potrebu za kasnijim dužim pauzama za punjenje. Imajte na umu da mnoge kompanije za punjenje nude opcije za brzo punjenje.


Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni i želimo vam bezbjednu i efikasnu vožnju ove zime.

Dijeli