28. jun 2023.

Mali, ali moćan – upoznajte potpuno električni mali SUV, Volvo EX30!

Mali SUV sa velikim Volvo prednostima – novi potpuno električni model Volvo EX30 smo projektovali da bude bezbjedan onako kako od nas i očekujete. Dizajniran je da ima najmanju emisiju CO2 od svih Volvo automobila do sada i da živote ljudi učini bezbjednijim, jednostavnijim i prijatnijim pomoću najnovije tehnologije i skandinavskog dizajna.

Svjetsko predstavljanje je bilo danas u Milanu, Italija i sada je dostupno naručivanje na odabranim tržištima*. EX30 je naš prvi mali vrhunski SUV koji je povećao našu stalno rastuću ponudu potpuno električnih modela na četiri. Kako se tržište neprekidno kreće ka potpunoj elektrifikaciji, EX30 će nam pomoći da zadovoljimo rastuću potražnju za potpuno električnim vozilima u ovom segmentu koji doživljava nagli porast.


Osim toga, atraktivna cijena modela EX30 – koja počinje negdje oko 36.000 EUR – znači da naši kupci dobijaju vrhunski potpuno električni SUV po cijeni sličnoj ekvivalentnom modelu koji se napaja motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. Model EX30 će biti dostupan i u našem modelu pretplate Care by Volvo sa utvrđenom cijenom i transparentnim, izuzetno jednostavnim, procesom naručivanja.

Potpuno električni EX30 možda jeste naš najmanji SUV ikada, ali on predstavlja veliku stvar za naše klijente i za nas kao kompaniju“, kaže Džim Rouan, naš izvršni direktor. „Volimo da kažemo da je EX30 mali, ali moćan, zato što nudi sve što biste željeli od Volvo automobila, samo u manjem pakovanju. Kao i svaki Volvo, on je izvanredan proizvod, bezbjedan i dizajniran za ljude i njihove potrebe.

Model EX30 oličava sve naše dizajnerske vrijednosti u manjem formatu. Dug međuosovinski razmak, veliki točkovi i jednaki ispusti unose ravnotežu i eleganciju u spoljašnjost. Naglašeno je električan, sa zatvorenom maskom, upečatljivim licem i digitalnom predstavom prednjih svjetala Thor’s Hammer. Pet živopisnih boja eksterijera, od moderne Cloud Blue do svijetle i upečatljive Moss Yellow – inspirisane lišajem koji raste na stijenama duž zapadne obale Švedske – daju mu poseban karakter i ličnost.


Tehnologija baterija za vaše potrebe

Hajde da popričamo o tehnologiji baterija. Prvo, ne postoji jednostavno jedna „baterija“ kada govorimo o pogonskim sklopovima. Umjesto toga, dajemo vam slobodu izbora tehnologije baterija koja najviše odgovara vašim potrebama. Nudimo tri opcije pogonskog sklopa za EX30 i dvije različite vrste baterija, što nam između ostalog omogućava i da ponudimo atraktivnu početnu cijenu za EX30.


Ako većinu vremena provodite u gradu ili najčešće prelazite kratke udaljenosti između punjenja, nudimo vam opciju sa jednim motorom i LFP baterijom. LFP baterija standardnog dometa, koja u hemijskom sastavu ima litijum-gvožđe-fosfat, manje košta i zahtijeva manje resursa za proizvodnju, što znači da predstavlja najbolju opciju ako vam nije potreban maksimalan domet.


Ako želite maksimalan domet, varijanta Single Motor Extended Range sa NMC baterijom produženog dometa je najbolji izbot za EX30. U NMC bateriji se nalaze lithijum, nikl, mangan i kobalt i proizvodi energiju efikasnije od LFP varijante. Uz ovu opciju sa jednim motorom produženog dometa moći ćete da pređete 480 km između punjenja.


Na kraju, ako su performanse vaš prioritet, izaberite varijantu Twin Motor Performance u kojoj smo spojili NMC bateriju sa još jednim dodatnim elektromotorom. Ova varijanta modela EX30 sa pogonom na svim točkovima razvija 315 kW (428 KS) i ubrzava 0-100 km/h za 3,6 sekundi – to je zvanično naš automobil sa najvećim ubrzanjem ikada!


Još jedna stvar koju EX30 nudi je brzo punjenje. Produženi domet varijante Twin Motor ima kapacitet punjenja do 153 kW, dok automobili sa standardnim dometom imaju kapacitet od 134 kW. To znači da bateriju možete da napunite od 10 do 80 procenata za nešto više od 25 minuta. Na centralnom ekranu i u aplikaciji možete da podesite amperažu, maksimalan nivo napunjenosti i vrijeme kada želite da počne punjenje.


Da bismo omogućili najbolje moguće iskustvo vožnje, prilagodili smo šasiju modela EX30 i maksimalno iskoristili njegove kompaktne dimenzije. Nisko težište i relativno mala, ravnomjerno raspoređena težina upotpunjeni su lakoćom vožnje i okretnošću u gradu i van njega.


Manji ugljenički otisak, a veliki uticaj na bezbjednost

Kako smo i ranije pisali u objavama na blogu, EX30 je projektovan tako da ima najmanji ugljenički otisak od svih Volvo automobila do sada i predstavlja važan korak u našim ambicijama na polju održivosti. Smanjenjem emisija u čitavoj proizvodnji i životnom ciklusu, te pažljivim korišćenjem materijala i spolja i iznutra, uspjeli smo da smanjimo ukupni ugljenički otisak na pređenih 200.000 km na ispod 30 tona*.


EX30 je projektovan da pruži bezbjednost koju očekujete od svakog Volvo automobila, a cilj nam je bio da štiti i vas i druge ljude u užurbanim gradskim sredinama. Na primjer, u standardnoj opremi ima specijalnu bezbjednosnu funkciju za bicikliste koja pomaže u sprečavanju takozvanih nezgoda sa vratima. Ona vas upozorava kada želite da otvorite vrata ispred bicikliste, skutera ili osobe koja trči.Bezbjednosna tehnologija zaštite dodatno ilustruje način na koji smo primijenili bezbjednosne standarde u našem novom malom SUV modelu. Ima najsaveremniju tehnologiju zadržavanja, kao i vrhunski dizajn konstrukcije koji ispunjava naše ambiciozne interne bezbjednosne standarde – osmišljene da pripreme naše automobile za različite scenarije u stvarnom životu.


Želimo da uz EX30 vaš život u automobilu učinimo jednostavnijim, opuštenijim i ugodnijim, pomoću najnovije tehnologije i obzirnog skandinavskog dizajna enterijera. Možete da izaberete jedan od četiri različita unutrašnja prostora, svaki sa sopstvenim izrazom, a svi sa pametnim opcijama za odlaganje stvari u čitavoj kabini.


Uz korisničko iskustvo sa jedinstvenim kontekstualnim ekranom, ugrađenim Google uslugama i najnovijom verzijom sistema za informisanje i zabavu, sve ove karakteristike simbolizuju zaštitne znakove pravog Volvo dizajna.


Kada govorimo o najnovijoj tehnologiji – Volvo EX30 je naš prvi automobil sa uključenom novom generacijom popularne funkcije Park Pilot Assist. Može da savlada sve vrste parking-mjesta, uključujući paralelna, zakrivljena, vertikalna i dijagonalna u stilu riblje kosti, tako da se bez problema možete parkirati i na skučenom prostoru.


Novi Park Pilot Assist će prepoznati da li postoje slobodna parking-mjesta oko vas. Zatim, kada dodirnete ono koje želite u novom 3D korisničkom interfejsu, ova funkcija će početi da upravlja gasom i kočnicom, kao i upravljačem. Dok nadgledate postupak parkiranja, na ekranu se prikazuje udaljenost od objekata kao što su automobili, zidovi i stubići u mertičkim i imperijalnim jedinicama.


Kao i kod svih drugih Volvo automobila, za EX30 smo blisko sarađivali sa tehnološkim partnerima kao što su Google, Apple i Qualcomm kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. U bliskoj saradnji sa kompanijom ECARX, kroz zajedničku softversku kompaniju HaleyTek, svojim klijentima smo obezbijedili najbolju moguću platformu za informisanje i zabavu.


Osjećaj spokoja

Naravno, EX30 će se isporučivati sa funkcijom digitalnog ključa, koja je praktična i za vas, a i olakšava dijeljenje automobila sa drugima. Izrađena na naprednim industrijskim standardima UWB i CCC, naša tehnologija je kompatibilna sa širokim spektrom marki i modela telefona.


Namjenska aplikacija za automobil sadrži sve relevantne usluge u vezi sa automobilom, od punjenja do pronalaženja automobila na gusto zauzetom parkingu, zaključavanje i grijanje u hladnim zimskim danima. EX30 je spreman za prijem bežičnih softverskih ažuriranja koja će ga vremenom činiti boljim.


I kao da to nije dovoljno, Volvo EX30 se isporučuje sa izborom od pet različitih ambijentalnih svjetlosnih tema. Sve su inspirisane različitim skandinavskim pejzažima i suptilno mijenjaju boju, doprinoseći osjećanju spokoja u unutrašnjosti.


Bilo da više volite tople sunčeve zrake koji prolaze kroz lišće skandinavske šume, zalazak sunca na zapadnoj obali Švedske, čuvenu polarnu svjetlost, zlatno švedsko nebo sredinom ljeta ili vedro raspoloženje zalaska sunca u gradu, vaš EX30 će biti pun boja po vašem izboru. Za dodatni doživljaj svaku svjetlosnu temu možete da uparite sa ambijentalnim zvučnim pejzažem.


Avanturistička putovanja sa stilom

Na kraju, imamo iznenađenje za vas. Od sljedeće godine naš EX30 će biti dostupan i u varijanti Cross Country. Knjigu narudžbi za ovu posebnu verziju našeg malog električnog SUV-a otvorićemo 2024. i očekujemo da će proizvodnja početi kasnije tokom godine.


Volvo EX30 Cross Country će nastaviti našu dugu tradiciju Cross Country modela, čuvene linije modela za kupce koji od svog automobila očekuju više avanture. Isporučivaće se sa nizom prilagođenih karakteristika, kao što su veći razmak od tla, crni točkovi od 19 inča te opcija sa točkovima od 18 inča i pneumaticima po želji.


Kada budete vozili svoj EX30 Cross Country van utabanih staza, biće prepoznatljiv po svojim zaštitnim pločama sa prednje, zadnje i bočnih strana, specijalnim crnim panelima na prednjem braniku i poklopcu prtljažnika, kao i modernom Cross Country brendiranju – mala švedska zastava na poklopcu motora je šlag na torti.


Pogledajte kako naš izvršni direktor, Džim Rouan, predstavlja novi EX30 ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=UBsPUpqSPFs


Mala slova

Dijeli