9. nov 2023.

Razlike između krosover i SUV modela i kako da izaberete pravi automobil

U današnjem svijetu automobila dvije popularne kategorije koje se često pojavljuju u razgovorima su krosover i SUV modeli.

Volvo XC60 u vožnji kroz grad sa visokim zgradama

Volvo XC60 Recharge u boji Silver Dawn

Ovi svestrani automobili pružaju mješavinu praktičnosti, udobnosti i performansi, ali je važno da razumijete njihove razlike da biste mogli da donesete informisanu odluku kada razmatrate koji Volvo automobil da kupite.


U ovom članku navodimo definicije i karakteristike krosover i SUV modela, naglašavamo po čemu se razlikuju i vodimo vas ka pravom izboru automobila za vaše potrebe.

Potpuno električni EX30 možda jeste naš najmanji SUV ikada, ali on predstavlja veliku stvar za naše klijente i za nas kao kompaniju“, kaže Džim Rouan, naš izvršni direktor. „Volimo da kažemo da je EX30 mali, ali moćan, zato što nudi sve što biste željeli od Volvo automobila, samo u manjem pakovanju. Kao i svaki Volvo, on je izvanredan proizvod, bezbjedan i dizajniran za ljude i njihove potrebe.

Šta je krosover: definicija i karakteristike

Krosover, skraćeno od krosover SUV ili krosover namjensko vozilo (Crossover Utility Vehicle, CUV), jeste automobil koji kombinuje elemente običnih automobila i SUV modela. Za razliku od tradicionalnih SUV modela koji su napravljeni na kamionskim platformama, krosoveri su konstruisani na samonosivim platformama, u kojima su karoserija i ram integrisani u jedinstvenu strukturu. Ovaj izbor dizajna pruža uravnoteženost u vožnji i prednosti kao što su manja potrošnja goriva, lako manevrisanje i povećana udobnost.


Krosoveri imaju manje rastojanje od tla u odnosu na SUV modele, što omogućava lakši ulazak i izlazak iz automobila, bolje upravljanje i manju potrošnju goriva. Zbog kompaktnijih dimenzija, pogodni su za kretanje u urbanim sredinama i parkiranje na tijesnim parking mjestima. Mješavina karakteristika automobila i SUV-a čini krosover svestranim automobilom koji pruža udobnu vožnju i temperamentnost koja podsjeća na limuzinu ili hečbek.


Šta je SUV: definicija i karakteristike

Volvo XC90 u vožnji seoskim putem sa ogradom na obje strane

Volvo XC90 Recharge, Denim Blue

Sport Utility Vehicles – SUV, sportska terenska vozila, imaju posebnu istoriju i svoj skup karakteristika. Originalno osmišljeni kao kombinacija terenskih karakteristika kamiona sa putničkim kapacitetom karavana, SUV modeli su obično imali konstrukciju karoserije na ramu. Međutim, to se promijenilo. Danas su naši SUV modeli napravljeni na samonosivoj platformi, koja pruža brojne prednosti, između ostalog smanjenu težinu i bolje upravljanje. Ova robusna arhitektura obezbjeđuje izdržljivost i omogućava veliki kapacitet vuče.


SUV modeli su poznati po tome što su prostrani i nude različite mogućnosti. U zavisnosti od modela, imaju puno mjesta za sjedenje, a često primaju do sedam ili osam putnika. Osim toga, SUV modeli se mogu pohvaliti izdašnom zapreminom prtljažnika, što odgovara porodicama, ljubiteljima prirode i onima kojima je potreban veliki prostor za odlaganje.


Razlike između SUV i krosover modela

Iako krosover i SUV modeli imaju dosta sličnosti, važno je da shvatite po čemu se razlikuju ako razmišljate da kupite Volvo automobil. Ovđe ćemo istražiti različite aspekte, uključujući performanse, dinamiku vožnje, unutarnji prostor, dizajn, bezbjednost i potrošnju goriva.


Performanse i dinamika vožnje

Volvo Cars nudi niz opcija motora za krosover i SUV modele, što znači da sigurno možete da pronađete pogonski sklop koji odgovara vašim željama i potrebama. Prioritet kod krosovera je potrošnja goriva i agilnost, zato oni pružaju sjajno reagovanje tokom vožnje, dok zadržavaju odličnu potrošnju. Nasuprot tome, SUV modeli stavljaju akcenat na snagu i kapacitet vuče, uz opcije sa snažnim motorima za savladavanje teških tereta i zahtjevnih terena.


Unutrašnji prostor, udobnost i tehnologija

Krosoveri obično imaju śedišta za najviše pet putnika, dok SUV modeli mogu da ih prime više i često imaju tri reda śedišta za sedam ili osam osoba. I zapremina tovarnog prostora je veća kod SUV modela, čime se obezbjeđuje veći prostor za odlaganje. Kod svih Volvo automobila, bilo da su krosover ili SUV, prioritet je udobnosti putnika i vrhunska tehnologija. Zato oni nude raskošna śedišta, materijale visokog kvaliteta i napredne sisteme za informisanje i zabavu.


Krosover u odnosu na SUV: bezbjednost

I krosover i SUV modeli, bez obzira na to da li je u pitanju mali SUV kao što je EX30 ili veliki kao što je EX90, imaju ugrađene napredne funkcije bezbjednosti koje štite putnike i sprječavaju nesreće. Sistemi za izbjegavanje sudara, adaptivni tempomat, nadzor mrtvog ugla i pomoć za praćenje trake su uobičajene tehnologije koje se nalaze u oba ova tipa automobila. Dakle, bez obzira na to koji tip Volvo automobila izaberete, možete biti uvjereni da je bezbjedan, jer bezbjednost je u našim genima.


Izaberite pravi automobil

Razmislite o svojim specifičnim potrebama i željama kada se odlučujete između modela krosover i SUV. Krosoveri su idealni za one koji žele uravnoteženu vožnju, manju potrošnju goriva i bolje manevrisanje u gradskim sredinama. Za razliku od njih, SUV modeli zablistaju kada je riječ o izdašnom unutrašnjem prostoru, impresivnim mogućnostima vuče i dominantnoj pojavi na putu i van njega.


Posjetite lokalni maloprodajni centar kompanije Volvo, zakažite probnu vožnju različitih modela, razgovarajte sa iskusnim profesionalcima i istražite asortiman dostupnih karakteristika i tehnologija. Kada shvatite koje su razlike između krosovera i SUV-a i uzmete u obzir svoje potrebe, možete sa sigurnošću izabrati pravi Volvo automobil koji će obogatiti vaše iskustvo u vožnji i ispuniti potrebe vašeg načina života.

Dijeli