5. avg 2024.

Potpuno električni SUV EX90 sada je u proizvodnji

U slavljeničkom smo raspoloženju, jer je naša fabrika kod Čarlstona u Južnoj Karolini počela da proizvodi naš novi vodeći, potpuno električni SUV.

Potpuno električni vodeći SUV, Volvo EX90, sada je u proizvodnji.

Početak proizvodnje novog automobila značajan je trenutak za svakog proizvođača automobila i za svaku fabriku automobila. No ovoga puta nije u pitanju bilo kakav novi Volvo automobil: to je potpuno električni SUV, Volvo EX90.

EX90 ne samo da proširuje naš program potpuno električnih automobila, već predstavlja i promjenu paradigme za kompaniju, zato što je to prvi Volvo automobil koji pokreće osnovna računarska tehnologija – tehnologija koja omogućava novu eru bezbjednosti u našim automobilima.

„Potpuno električni Volvo EX90 je početak nove ere za kompaniju Volvo Cars – nove ere bezbjednosti, održivosti i tehnologije usmjerene na ljude“, kaže Džim Rouan, naš glavni izvršni direktor. „Ponosno proizvodimo EX90 u SAD, što pokazuje i našu dugoročnu posvećenost ljudima u Južnoj Karolini i širem američkom tržištu.“

Potpuno električni Volvo EX90 je početak nove ere u kompaniji Volvo Cars

Prvi EX90 namijenjen kupcima koji je sišao sa proizvodne trake u Čarlstonu bio je upečatljivi model u Denim Blue boji, a prve isporuke kupcima zakazane su za drugu polovinu ove godine.

Lojalnost Južnoj Karolini
Prva proizvodna fabrika kompanije Volvo Cars u Sjedinjenim Američkim Državama otvorena je u ljeto 2018. godine u neposrednoj okolini grada Čarlstona, jednog od najstarijih i najslavnijih gradova u zemlji. Danas fabrika u Čarlstonu proizvodi EX90 i limuzinu S60 i ima kapacitet proizvodnje do 150.000 automobila godišnje.

Proteklih godina smo izuzetno puno uložili u ovaj objekat. Radionica za izradu karoserije i farbara su obnovljene i značajno proširene, a fabrika sada ima i najsavremeniju liniju za proizvodnju baterija.

Sa ovim ulaganjima pripremili smo proizvodni pogon u SAD za ovu novu eru u njegovoj još uvijek kratkoj istoriji. On je pokazatelj naše dugoročne lojalnosti Južnoj Karolini i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje Volvo Cars posluje gotovo 70 godina kroz ogromnu mrežu od 281 zastupništva u 47 država.

Stvoren električan i revolucionaran
Model EX90 je zasnovan na tehnološkoj osnovi nove generacije za vozila koja su napravljena kao električna, sa dometom na električnu energiju do 600 km*. EX90 je dizajniran da bude najsigurniji Volvo automobil do sada, ima pasivnu i aktivnu bezbjednosnu tehnologiju nove generacije i softver koji dobija informacije od velikog skupa senzora.

Sa korenima u skandinavskim načelima dizajna, EX90 nudi moderne proporcije koje optimizuju bezbjednost, efikasnost i estetiku. Zahvaljujući konfiguraciji automobila sa 7 sjedišta, savršen je pratilac cijele porodice, pun prostora, svestranosti i udobnosti.

EX90 se isporučuje sa moćnim osnovnim sistemom, uvijek je povezan i vremenom se može poboljšavati pomoću softverskih ažuriranja. Ova ažuriranja isporučuju naši softverski inženjeri, uz pomoć vještačke inteligencije koja koristi podatke prikupljene u stvarnom vremenu. EX90 predstavlja potvrdu naših globalnih inženjerskih mogućnosti i ponovo potvrđuje naš vodeći položaj u aktuelnim tehnološkim promjenama u automobilskoj industriji.

*Domet prema vrijednostima realnih WLTP i EPA ciklusa vožnje, pod kontrolisanim uslovima za novo vozilo. Domet u stvarnom okruženju može da se razlikuje. Podaci su zasnovani na preliminarnom cilju.

EX90

Dijeli