10. jan 2024.

Kada se inovacije susretu sa elektrifikacijom

Otkrijte napredni centar za punjenje kompanije Volvo Cars, namijenjen testiranju i razvoju najsavremenijih tehnologija za savršeno i efikasno iskustvo punjenja.

Muškarac i žena se gledaju u Volvo automobilu.

Volvo Cars napredni centar za punjenje

Punjenje u laboratorijskom okruženju

U novom centru kompanije Volvo Cars redovno testiramo Volvo automobile kako bismo klijentima omogućili najjednostavnije i najbezbjednije moguće iskustvo punjenja.


U srcu kompanije Volvo Cars u Torslandi postoji zgrada koja na prvi pogled izgleda kao moderna garaža. U izdvojenim sekcijama parkirane su probne verzije električnih automobila kompanije Volvo Cars. Oko automobila sjede inženjeri sa računarima. U jednoj prostoriji se može vidjeti skelet Volvo automobila od kablova i elektronike u punoj veličini.


„Ovako izgleda Volvo automobil ako uklonite sve osim elektrike i komunikacija. To pokazuje koliko su napredni naši automobili danas”, kaže Danijel Lundberg, rukovodilac tima u kompaniji Volvo Cars i jedan od stručnjaka koji stoji iza novog centra za punjenje kompanije.

„Naš centar za punjenje je osnovan da klijentima omogući najjednostavnije moguće iskustvo punjenja“, kaže Danijel Lundberg, rukovodilac tima kompanije Volvo Cars.

Ranije je Danijel razvijao uspješne dizel automobile kompanije Volvo Cars. Danas je bitna elektrifikacija.


„Gradnju smo započeli u februaru 2021. i vršili smo beta testiranja dok se završavala. Mnoge ljude u kompaniji veoma zanima šta mi to radimo. Stalno nam kucaju na vrata. Ova laboratorija je baš ono što nam je trebalo.“


Centar za punjenje je kompaniji Volvo Cars pružio nove mogućnosti testiranja punjenja baterija automobila, sve kako bi se klijentima omogućilo najbolje moguće iskustvo punjenja.


„Ranije smo automobile testirali u ekstremnim uslovima. Sada ponavljamo te scenarije i stalno usavršavamo softver kako bi klijentima omogućili jednostavnije punjenje.“


„Naš centar za punjenje je osnovan da omogući najjednostavnije moguće iskustvo punjenja klijentima,“ kaže Danijel Lundberg, rukovodilac tima kompanije Volvo Cars.

Inovacije uz rigorozno testiranje


U jednoj prostoriji se simuliraju ekstremne temperature, od minus 30 do plus 60 stepeni. U blizini stoji spreman ABB punjač velike snage od 350 kW. Fokus nije isključivo na stanicama za punjenje, već i na samom testiranju automobila.


„Pažljivo ispitujemo rashladne petlje, ventilatore i kontrolne sisteme – uz stalnu promociju okruženja za rigoroznu validaciju i kontrolu temperature baterije“, kaže Adrian Tureson, arhitekta sistema u kompaniji Volvo Cars.


U saradnji sa kompanijom Google, Volvo Cars radi na predviđanju dometa i potrošnje energije, što klijentima omogućava pronalazak optimalnih ruta i prijedloga za punjenje.


„Cilj nam je da olakšamo vaše iskustvo punjenja – od načina plaćanja do vremena koje provedete na stanicama“, naglašava Adrian.


„Svakodnevni život je dovoljno komplikovan. Ne morate još da brinete o punjenju“, kaže Danijel.


Terensko testiranje širom svijeta

Iako laboratorija olakšava razvoj, i automobili i stanice za punjenje moraju da se testiraju širom svijeta. Terensko testiranje se kontinuirano sprovodi u SAD, Aziji i Evropi. Samo u Evropi je testirana potpuna kompatibilnost preko 150–200 vrsta stanica za punjenje.


„Jako nam je stalo da oplemenimo iskustvo punjenja“, kaže Danijel. „Ova laboratorija je mjesto na kom uvodimo novine i integrišemo automobile u živote klijenata. Očekujemo da će u sljedećih pet godina ovo biti samo mali dio velikog centra za punjenje. Tek nas očekuju uzbudljive stvari.“


„Ispred nas su zaista dinamična vremena“, zaključuje Danijel uz osmjeh.

Dijeli