Nivåkontroll* och dämpning

Bilens nivåkontroll reglerar bilens fjädrings- och dämpningsegenskaper automatiskt för bästa komfort och funktion under körning. Det går även att reglera nivån manuellt för att underlätta vid lastning, eller vid in- och urstigning.

Luftfjädring och stötdämpning

Systemet är anpassat efter det valda körläget och efter vilken hastighet bilen har. Med luftfjädringen regleras bilens markfrigång till en lägre nivå vid högre hastigheter vilket minskar luftmotståndet och ökar stabiliteten. Dämpningen är normalt inställd för bästa möjliga komfort och regleras kontinuerligt beroende av vägens underlag, bilens acceleration, inbromsning och kurvtagning.

P5-1617-XC90-DIM soul symbol height adjustment

Förardisplayen indikerar när nivåreglering pågår.

Nivån kan inte regleras när någon av sidodörrarna eller motorhuven är öppen.

Inställningar för nivåkontroll

Instegshjälp

Bilen kan sänkas ned för att underlätta vid in- och urstigning.

Aktivera instegshjälpen via centerdisplayen:

Tryck på Inställningar i toppvyn.
Tryck på My CarFjädring.
Välj Instegshjälp.
När bilen är parkerad med avstängd motor sänks bilen ned. (Nivåregleringen stannar om någon dörr öppnas och en viss fördröjning kan sedan uppstå innan nivåregleringen återupptas efter att dörren stängts.) När bilen startas och börjar rulla, höjer sig bilen till den höjd som gäller för valt körläge.

Inaktivering av fjädring och nivåkontroll

I vissa fall måste funktionen stängas av, t.ex. innan bilen hissas upp med domkraft*. Nivåskillnaden som skapas vid lyft med domkraft kan annars orsaka problem för luftfjädringen.

Stäng av funktionen via centerdisplayen:

Tryck på Inställningar i toppvyn.
Tryck på My CarFjädring.
Välj Inaktivering av fjädring och nivåkontroll.

Lastningsläge

P5-1507 Rear leveling switches

Använd knapparna i lastutrymmet för att reglera bakpartiets höjd och underlätta vid i-/urlastning eller när en släpvagn ska kopplas till/från. Se avsnittet "Lastning".

Vid parkering

Se vid parkering till att det finns tillräcklig plats över och under bilen då bilens markfrigång kan variera t.ex. beroende av yttertemperatur, hur bilen lastas, användning av lastningsläge eller vilket körläge som väljs efter start.

Nivån kan även komma att justeras en period efter bilen är parkerad. Detta för att kompensera för eventuella höjdförändringar som kan inträffa på grund av temperaturförändringar i luftfjädrarna när bilen svalnar.

Vid transport

Vid transport av bilen på färja, tåg eller lastbil får bilen bara surras runt däcken och inte i övriga delar av chassit. Förändringar i luftfjädringen kan uppstå under transporten vilket skulle kunna påverka surrningen negativt.