Vanliga moment vid kartnavigering

Här beskrivs några vanliga moment vid kartnavigering.
  • Var är jag?
  • Hitta bilsymbolen på kartan
  • Körriktning eller norr uppåt på kartan
  • 2D- eller 3D-visning
  • Zooma
  • Scrolla
  • Skifta rubrikvisning
  • Hitta ut ur en meny

Var är jag?

Vilken geografisk position har bilen just nu?
  • Tryck på kartans bilsymbol (blå triangel) – information visas direkt på kartan.

Hitta bilsymbolen på kartan

P5-1507-Nav-Hitta bilen
Tryck på hårkorset.
Efter att ha zoomat ut och in samt scrollat runt på kartan, kan det ibland vara svårt att hitta tillbaka till bilens position på kartan. Den hittas då enklast så här:
  • Tryck på hårkorset – kartan återställs och följer därefter bilsymbolen.

Körriktning eller norr uppåt på kartan

P5-1507-Nav-Norr eller Körriktn UPPÅT
Tryck på kompassen för att skifta bilsymbolens rörelse på kartan.
Föraren kan välja mellan två sätt att visa bilens rörelse relaterat till kartan:
  • Kartan visas alltid med norr uppåt på centerdisplayen – bilsymbolen rör sig i aktuellt väderstreck på kartan. Rör sig bilsymbolen åt vänster på kartan, kör bilen alltså åt väster.
  • Bilsymbolen pekar alltid uppåt på centerdisplayen – kartan roterar under bilsymbolen beroende på hur bilen svänger. Kompassymbolen visar åt vilket håll norr (N) är på kartan och i kompassens centrum visas åt vilket håll bilens front pekar (i detta fall NE = Nordost).
Tecken i kompassKompassriktning
N(North): Norr
NE(NorthEast): Nordost
E(East): Öster
SE(SouthEast): Sydost
S(South): Söder
SW(SouthWest): Sydväst
W(West): Väster
NW(NorthWest): Nordväst

2D- eller 3D-visning

P5-1507-Nav-2D eller 3D
Tryck på 2D/3D för att skifta mellan 2D- och 3D-visning.

Vid 3D-visning är bilens färdriktning alltid uppåt på centerdisplayen – kartan roterar under bilsymbolen beroende på hur bilen svänger.

Kompassen visar åt vilket håll norr (N) är på kartan och i kompassens centrum visas åt vilket håll bilens front pekar.

Kartskalan visas inte i 3D-läge.

2D-visning beskrivs under föregående rubrik "Körriktning eller norr uppåt på kartan".

Zooma

Zooma in

Gör kartan större så här:

P5-1507-Gestures-Tap

Tryck snabbt 2 gånger med ett finger på centerdisplayen.

eller

P5-1507-Gestures-Spread

Placera 2 sammanpressade fingrar på centerdisplayen och spreta isär dem.

Zooma ut

Gör kartan mindre så här:

P5-1507-Gestures-Tap with two fingers

Tryck en gång med 2 spretande fingrar på centerdisplayen.

eller

P5-1507-Gestures-Pinch

Placera 2 spretande fingrar på centerdisplayen och dra ihop dem.

Scrolla

P5-1507-Gestures-Drag

Placera ett finger på kartan, svep åt önskad riktning och släpp.

Scrollfunktionen är enbart möjlig med kartan i maximerat läge, inte minimerad.

Skifta rubrikvisning

P5-1507-Nav-Skifte RUBRIK-visn Pos/Dest
Tryck här för att skifta kartrubrik.
Välj mellan följande visningar som rubrik på kartan:
  • Benämning på resmål (Destination) och ankomsttid (ETA) eller kvarvarande restid (RTA). För att välja ETA eller RTA, se avsnittet "Inställningar för resväg".

eller

• Benämning på aktuell position (Position) och avstånd till resmålet (Dist).

Rubrikskifte är enbart möjlig med kartan i maximerat läge, inte minimerad.

Hitta tillbaka till kartvyn

P5-1546-Navi-JPN- Hitta-Hem-knapp + Touch screen
  1. P5-Icon red circle 1Hemknapp
  2. P5-Icon red circle 2Menyrad Navigation
Om föraren är "långt bort" i en annan del av systemet och snabbt vill komma till kartvyn, kan denna metod användas:
  1. Tryck på centerdisplayens Hemknapp (1).
  2. Om centerdisplayen då visar hemvyn istället för kartvyn – tryck på översta menyraden Navigation (2).