Administration af batteriets sundhedstilstand og ydeevne

Der er brugerpraksisser, som kan hjælpe med at opretholde traktionsbatteriets tilstand og ydeevne over tid. Visse scenarier kan medføre skade på batteriet og bør altid undgås.

Lavt batteriniveau og fladt batteri

Vigtigt

Traktionsbatteriet kan tage alvorligt skade, hvis det ikke oplades, efter at batteriniveauet når 0 %. Bilen trækker en lille smule strøm, når den holder parkeret. Hvis bilen efterlades med et batteri med lavt batteriniveau uden opladning, kan det derfor medføre et fladt batteri og skade på batteriet. Hvis batteriniveauet er under 20 %, når bilen holder parkeret, anbefales det at slutte bilen til en oplader så hurtigt som muligt.

Høj ladningsgrad

Vigtigt

Traktionsbatteriet kan tage alvorligt skade, hvis bilens batteriniveau holdes meget højt i længere tid ad gangen.

For jævnlig opladning kan batterislitage reduceres ved at vælge et lavere mål for batteriniveauet end 100 %. Oplad kun til 100 %, hvis du har brug for den fulde rækkevidde til din næste køretur.

Hvis du efterlader bilen sluttet til en oplader uden umiddelbare planer om at køre i den, bør du vælge det målbatteriniveau, som anbefales i bilens opladningsvisning.

Opladningsvaner

Vekselstrømsopladning er den anbefalede opladningstilstand for daglig opladning. Det hjælper med at opretholde batteriets stand over tid. Jævnstrømsopladning forårsager større slitage.

Langtidsparkering

Hvis du lader bilen holde parkeret i mere end en måned, er den anbefalede ladningsgrad 40-60 %. Kør i bilen, eller lad den op for at nå det anbefalede niveau.

Hvis du efterlader bilen parkeret i længere tid end tre måneder, anbefales det, at du sætter den til strøm, men sætter batteriets opladningsgrænse til 50 %. Dette gøres for batteriets skyld.

Tjek batteriniveauet jævnligt, samt at opladningen fungerer.

Parkering i varmt vejr

Vigtigt

Undgå at udsætte bilen for ekstreme temperaturer. Undgå at lade bilen holde parkeret i mere end 24 timer, hvis der er risiko for, at temperaturen når 55° C (131° F).

I varmere vejr anbefales det at sætte bilen til opladning, når den parkeres. Høje temperaturer kan medføre skade på batteriet, særligt hvis bilen udsættes for varmt vejr i længere perioder. Bilen kan køle batteriet aktivt, mens den holder parkeret, men det bruger strøm. Når du vender tilbage til din parkerede bil, kan batteriniveauet være tydeligt lavere end før. Hvis bilen er sat til opladning, kan den køle batteriet uden at sænke batteriniveauet og risikere et fladt batteri.

I høje temperaturer anbefales det, at du parkerer i skyggen. Kraftigt sollys kombineret med høje temperaturer kan medføre meget høje batteritemperaturer og behov for kraftig køling.

Parkering i koldt vejr

Når batteriet er koldt, reducerer bilen midlertidigt batteriet ydeevne, indtil det er varmet op. Batteriet tager ikke skade af, at du kører i bilen i nedsat ydeevnetilstand.

For at undgå midlertidigt nedsat ydeevne fra et koldt batteri skal du slutte bilen til en oplader og aktivere bilens forkonditionering, før du kører. Så kan bilen varme batteriet op uden indvirkning på ydeevnen og den tilgængelige rækkevidde.

I temperaturer under -30° C (-22° F) skal du undgå at lade bilen holde parkeret uden opladning i mere end 24 timer.