Radardetektering og begrensninger

Radarer bruker radiobølger til å samle inn informasjon om bilens omgivelser. De kan fastslå avstanden til objekter og visse aspekter ved deres bevegelse. Det er viktig å ikke blokkere radarene.

Det finnes flere radarer rettet i forskjellige retninger for å innhente informasjon om bilens omgivelser. Informasjonen brukes primært av førerstøttefunksjonene i bilen. Radiobølger sendes kontinuerlig ut, og reflekteres tilbake hvis de støter på et objekt. Når bølgene kommer tilbake, kan bilen beregne objektets posisjon og bevegelse.

Radarer påvirkes ikke av lysforhold, og virker dermed like godt i solskinn som i fullstendig mørke.

 Viktig

Ansvarlig bruk

Radarer og funksjoner som bruker dem, er supplementer til trygge kjørevaner. De verken reduserer eller erstatter behovet for at føreren er oppmerksom og konsentrerer seg om å kjøre trygt.

Deteksjonssone og synsfelt

Hver av radarene i bilen har sin egen deteksjonssone. Sonen begrenses av radarens synsfelt og rekkevidde.

Objekter i synsfeltet blokkerer det som er bak dem. Jo nærmere noe er radaren, jo mer blokkerer det radarens synsfelt.
  • Hvis radaren er blokkert, kan visse funksjoner bli mindre effektive eller gi feil respons.
  • Hvis bilen merker at en radar er blokkert, kan den slå av visse funksjoner.
  • Ikke plasser eller monter noe foran eller nær bilens radarer. Dette omfatter klistremerker eller tape eller folie på bilens karosseri.
  • Lakkskade foran en radar kan påvirke radarens prestasjoner. Kontakt et autorisert Volvo-verksted for reparasjoner hvis det oppstår skade nær radarene.1
  • Sørg for at eventuelt montert tilbehør, ekstrautstyr eller last på utsiden av bilen ikke blokkerer bilens radarer.
  • Tilhengere, sykkelstativer og annet utstyr montert på tilhengerfestet, kan blokkere radaren slik at den og visse funksjoner blir utilgjengelige.
  • Radarer er følsomme for oppsamling av skitt, is eller snø foran dem. Dette påvirker radiobølgene og kan svekke radarens evne til å detektere objekter. Bilen vil ikke alltid være i stand til å oppdage hindringer for radarene. I situasjoner der hindringer detekteres, formidler bilen dette med varsler i displayet. Det anbefales likevel at du regelmessig undersøker radarene og passer på at områdene rundt dem er rene og fri for hindringer.

 Advarsel

Rengjør regelmessig

Stedene der kameraene, sensorene og radarene er plassert på bilen, må rengjøres regelmessig og holdes frie for merker, objekter, skitt og andre potensielle hindringer. Hvis ikke kan bilens funksjoner gi feil eller redusert respons eller bli deaktivert.

Andre vilkår og begrensninger

Andre radarkilder kan forårsake forstyrrelser og redusere effektiviteten til radarene i din bil.

  1. 1 Volvo anbefaler at du lar et autorisert Volvo-verksted utføre service- og vedlikeholdsarbeider.