Ladetyper

Lær mer om de forskjellige typene billading og hvordan du starter ladeprosessen for de forskjellige ladetypene.

 Advarsel

Ladekomponenter og høyspenning

  • Bilens ladekomponenter leder farlig strøm og spenning. De må håndteres med forsiktighet. Ikke utfør handlinger som ikke er tydelig beskrevet i brukerhåndboken.
  • Ikke modifiser eller utfør reparasjoner på ladekomponentene på egen hånd. Kontakt et autorisert Volvo-verksted for å få utført nødvendige reparasjoner eller service.
  • Installering og reparasjon av utstyr for hjemmelading1 må utføres av godkjent elektriker.
  • Skade på bilens høyspenningskomponenter, inkludert fremdriftsbatteriet, kan føre til overoppheting, brann og alvorlig personskade. Hvis det er fare for at bilen er skadet, for eksempel etter oversvømmelse, brann eller kollisjon, må du ikke bruke bilen. Kontakt et autorisert Volvo-verksted så snart som mulig. Om mulig, la bilen stå utendørs og i trygg avstand fra mennesker, bygninger, eiendom og andre gjenstander som kan ta fyr eller spre ild.

Hvis du har pacemaker eller lignende apparat

Lading kan påvirke pacemakerens funksjon. Personer med implantert pacemaker eller biventrikulær pulsgenerator uten defibrilleringsfunksjon må ikke forsøke å lade bilen på egen hånd. De må be noen andre om å lade bilen. Slike personer må også holde seg på avstand fra ladere og ladekabler mens lading pågår.

 Nb!

Lading av 12 V-batteri

Bilen holder 12 V-batteriet ladet så lenge fremdriftsbatteriet er tilstrekkelig ladet.

Kondens under lading

Mens ladingen pågår, kan det dannes kondens under bilen. Dette er helt normal, og skyldes nedkjøling av fremdriftsbatteriet.

Vekselstrømlading på en ladestasjon eller fra et ladepunkt hjemme

Ladepunkter for vekselstrømlading er tilgjengelig på mange ladesteder, både offentlige og private. Et ladepunkt for vekselstrømlading kan monteres hjemme, og anbefales for regelmessig lading.

Vekselstrømlading med vanlig stikkontakt

Du kan lade bilen fra en vanlig stikkontakt. Denne typen lading egner seg bare til sporadisk lading, og anbefales ikke til regelmessig bruk. Hvis du planlegger å lade bilen fra en vanlig stikkontakt, er det flere trinn du må følge for å sikre at det foregår på en trygg måte.

 Advarsel

Ikke bruk stikkontakter med synlig slitasje eller skade, da de kan føre til overoppheting, elektrisk støt eller personskade.

 Viktig

  • Bilen må bare lades fra godkjente stikkontakter med jording.
  • Ikke overskrid maksimal tillatt ladestrøm når du lader med en vanlig stikkontakt. Lokale og nasjonale anbefalinger for lading kan angi grenseverdier.
  • Kontroller at stikkontaktens sikring tåler ladekabelens spesifiserte strømstyrke før du starter ladingen. Hvis du er usikker, må stikkontaktene sjekkes av en kvalifisert og autorisert fagperson.
  • Koble aldri til ladekabelen når det er fare for lyn og torden.

Hurtiglading med likestrøm

Hurtiglading med likestrøm er tilgjengelig på visse ladestasjoner. Disse ladestasjonene leverer svært høy effekt, i tillegg til kortere ladetider.

 Nb!

Ladestasjoner som støtter hurtiglading, er vanligvis merket CCS eller Combo.

Ladekabler

Det finnes forskjellige ladekabler for lading av bilen. Mode 3-kabler er standardkabler for lading av elbiler. Det finnes forskjellige versjoner av mode 2-kabler på markedet. Mode 2-kabler kan brukes som nødløsning, men det anbefales ikke å bruke dem til daglig lading.

  1. 1 Det omfatter også arbeid på strømmålerhus og eltavle/sikringsskap o.l.

Mer i dette emnet